HomeMeer wetenIs lachgas gevaarlijk?
4 augustus 2020

Is lachgas gevaarlijk?

Lachgas heeft verschillende effecten op het lichaam. In eerste instantie ervaar je een licht roesje die kan aanvoelen of je zweeft. Daarnaast veroorzaakt lachgas ook een blij, vrolijk en fijn gevoel. Lachgas in je lichaam kan er tevens voor zorgen dat je tijdelijk duizelig bent, of het gevoel hebt dat je flauwvalt. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van hoeveel je inhaleert. Lachgas heeft ook een licht hallucinerende werking op je lichaam. Geluiden hoor je anders dan ze zijn, en ook kun je bepaalde vormen voor heel wat anders gaan aanzien. Daarnaast kunnen je armen en benen wat slap aanvoelen of kan je ademhaling wat versneld zijn. Deze effecten zijn echter maar van korte duur.

Wat doet lachgas met je hersenen?

Lachgas wordt via de longen en de bloedbanen naar de hersenen gebracht. Het gas heeft invloed op de functionaliteit van het zenuwstelsel, en dus ook op jouw hersenen. Je voelt een tijdelijke roes nadat je het lachgas hebt geïnhaleerd. Meestal duurt het 15-20 seconden voordat je de effecten van lachgas merkt. N20 blokkeert de activering van de hersenen. Feitelijk gezien worden ze dus voor een paar minuten “bevroren”, omdat het lachgas de functie van de glutamaatreceptor remt. Daardoor beleef je dingen anders dan ze zijn en heb je tijdens het gebruik van lachgas het gevoel in een droomwereld te leven.

Wat doet lachgas met je?

Als je voor het eerst laggas gaat gebruiken wil je natuurlijk maar één ding weten. Wat doet lachgas met je? Welk effect heeft lachgas op je lichaam en wat zijn de gevaren en risico’s? Als je lachgas via een ballon inhaleert, dan komen de werkzame stoffen via de longen in de bloedbaan terecht. Daar wordt het direct getransporteerd naar je hersenen. N2O heeft een verdovende uitwerking op het zenuwstelsel. Het stofje legt de glutamaatreceptor in de hersenen voor een korte tijd stil. De hersenen worden daardoor tijdelijk geremd in hun werking. Hoewel lachgas binnen 15-20 seconden werkt, duurt de roes die je ervaart echter maar kort. Na het inhaleren van laggas is de stof binnen 2-5 minuten uitgewerkt.

Het lachgas effect is voor iedereen verschillend. Dit is ook afhankelijk van hoeveel lachgas je inhaleert, maar ook jouw gewicht en mentale toestand hebben hiermee te maken. Verschillende belevingen die gebruikers beschrijven zijn een lacherig gevoel, het horen van vertraagde geluiden en vervormingen. Het inhaleren van lachgas brengt volgens gebruikers ook een euforisch gevoel met zich mee. Feitelijk gezien leef je dus even heel kort in een droom. Na 2-5 minuten nemen de effecten van lachgas langzaam af.

Als je lachgas op een verkeerde manier gebruikt of niet de beschikking hebt over het best verkrijgbare laggas, dan bestaan er ook gevaren. Lachgas is gevaarlijk als je het direct vanuit de gasfles inhaleert. Ook als je zwanger bent kun je beter geen lachgas gebruiken. En het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar inhaleer nooit lachgas als je deelneemt aan het verkeer of een auto bestuurd. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de gevaren van lachgas.

Is lachgas verslavend?

Lachgas is in principe niet verslavend. Dat wil zeggen dat de kans op afhankelijkheid van het gas zeer gering en dus verwaarloosbaar is. Toch bestaan er natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel en is het aan te raden om hier verstandig mee om te gaan. Je loopt dus niet zomaar een laggas verslaving op. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je tijdens een gezellige avond of een festival meerdere keren een ballon met lachgas gebruikt. Ook als je regelmatig lachgas laat bezorgen is de kans op een verslaving nihil.

Leuk weetje: er zijn wél verslavingen met laggas bekend in de medische sector. Uit een verslag dat gepubliceerd is in het Amerikaanse vakblad Uppers, Downers en Allrounders,  kun je namelijk lezen hoe vooral tandartsen verslaafd zijn aan lachgas. Zij hebben namelijk onbeperkt toegang tot medisch lachgas dat niet geschikt is voor menselijke consumptie. Uit onderzoek blijkt dat sommige medici en tandartsen lichamelijk afhankelijk zijn van het gebruik van medisch lachgas.

Lachgas Centrale verkoopt alleen zuiver lachgas van de hoogste kwaliteit. Onze producten zijn uitvoerig gecontroleerd, onderzocht én geproduceerd voor recreatief gebruik. Op deze manier is lachgas niet verslavend en kun je het 100% veilig gebruiken als je dit op de juiste manier doet natuurlijk. Laggas mag dus niet vergeleken worden met soft- of harddrugs, welke wél tot verslavingen kunnen leiden. Wil je meer weten over een veilig gebruik van lachgas? Lees dan ook eens ons artikel: hoe gebruik je lachgas?