HomeMeer wetenIs lachgas verboden?
7 augustus 2020

Is lachgas verboden?

Nee, lachgas is niet verboden. Door een verandering in de Wet is het verkopen en gebruiken van lachgas ook voor recreatief gebruik gelegaliseerd. Dat komt omdat laggas vanaf april 2016 niet langer gezien wordt als een geneesmiddel. Lachgas is daarmee onder de Warenwet geplaatst waardoor er bij de verkoop niet meer aan strenge regels voldaan hoeft te worden. Dit is bepaald door het Europese Hof. Vanaf juli 2016 lag de verantwoordelijkheid voor de verkoop en het gebruik van lachgas dus bij de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit).

Handhaving lachgas

Zij zouden een handhavende positie in moeten nemen in het naleven van de opgestelde regelgeving omtrent lachgas verkoop.Daaropvolgend heeft deze instelling een onderzoek uit laten voeren die duidelijkheid moest geven over de risico’s van laggas gebruik én de verantwoordelijkheid van de groothandel of verkoper. Uit het onderzoek is gebleken dat het inhaleren van lachgas geen nadelige gezondheidseffecten met zich meebrengt. Dat is de reden waarom het gebruiken en verkopen van lachgas niet verboden is.

Kwaliteit van lachgas

Dat lachgas niet verboden is, wil echter niet zeggen dat je altijd met kwalitatief gas te maken hebt. Lachgas kopen doe je dus bij voorkeur bij een gespecialiseerde lachgas groothandel. Zij kunnen je bovendien ook prima informeren over het gebruik van lachgas of de effecten ervan. Bij Lachgas Centrale verkopen we alleen hoogwaardig laggas dat 99,9% zuiver en puur is. Het N20 dat wij verkopen wordt speciaal gemaakt voor menselijke consumptie, waardoor je geen hinder ondervindt van nadelige gezondheidseffecten of verslaving-risico’s.