HomeMeer wetenWat is lachgas
7 augustus 2020

Wat is lachgas

Lachgas is een kleur en geurloos gas met meerdere benamingen. Onder de gebruikers wordt er vaak gesproken over een lachgas ballon. Maar ook laggas, laughing gas (Engels) of zelfs hippy crack zijn bekende benamingen voor lachgas. De scheikundige termen voor lachgas zijn nitrous oxide (N2O) en distikstofmonoxide. Lachgas wordt ook in één adem genoemd met de anesthesie. Anesthesisten gebruiken dit gas namelijk om negatieve gevoelens en pijn te kunnen blokkeren. Bijvoorbeeld als je een medische ingreep moet ondergaan.

Nog een belangrijk weetje over lachgas: het kan voor twee doeleinden gebruikt worden namelijk:

  • Voor het bedienen van specifieke machines en voertuigen. In deze gevallen wordt lachgas ook wel NOS of nitro genoemd. Dit soort lachgas mag je niet inhaleren.
  • lachgas (of laggas) voor menselijke consumptie. Deze lachgas variant wordt vaak gebruikt door artsen, maar ook chef-koks maken hier gebruik van. Bijvoorbeeld voor het spuiten van slagroom uit een fles.

Waar wordt lachgas voor gebruikt?

Lachgas kan op twee manieren worden gebruikt. Op een recreatieve én medische manier. In de medische wereld wordt lachgas gebruikt als sedatie. Bijvoorbeeld om pijn te kunnen onderdrukken als je een korte ingreep moet ondergaan. In Amerika wordt lachgas ook door tandartsen gebruikt. In Nederland en Europa wordt lachgas ook gebruikt om patiënten onder narcose te kunnen brengen. De dosering is dan hoger en langduriger.

Maar waar wordt lachgas nog meer voor gebruikt? Natuurlijk ook voor recreatieve doeleinden. In dat geval wordt lachgas gebruikt in combinatie met een ballon of in de vorm van lachgas patronen. Als je een lachgas tank gebruikt, dan heb je een ballon nodig om het gas te kunnen inhaleren. Steeds vaker maken mensen gebruik van een lachgaskoerier, die de bestelling netjes bij je thuis komt bezorgen. Bijvoorbeeld als je een huisfeestje of een gezellige avond met vrienden organiseert. Lachgas wordt ook veel gebruikt in nachtclubs en tijdens festivals. Het zorgt voor een ontspannen en leuke sfeer.

De stof in lachgas zorgt ervoor dat je tijdelijk een roesje ervaart. Dit kan ontspannend maar ook zeker lachwekkend werken. Je hoort geluiden anders dan ze in werkelijkheid zijn, en ook gedaantes en objecten kunnen een hele andere vorm aannemen. Lachgas kan als vanzelfsprekend ook voor een flinke lachbui zorgen. De werking begint eigenlijk direct nadat je het gas hebt geïnhaleerd met een ballon. Het lachgas effect kan 2 tot 5 minuten aanhouden, afhankelijk van hoeveel je hebt geïnhaleerd natuurlijk. Ben je nieuwsgierig geworden over de werking van lachgas en wil je meer weten over de effecten? Lees dan ons artikel: wat doet lachgas met je?